Nepalissa päästiin sopuun perustuslaista vuosien väännön jälkeen
Sopu on kuitenkin hauras, sillä tulevien osavaltioiden nimet ja rajat on päättämättä.
Nepalin vuosia torailleet pääpuolueet pääsivät viime viikolla sopuun maan perustuslaista, jonka on määrä tulla voimaan jo ensi kuussa. Perustuslaista ehdittiin kiistellä seitsemän vuotta.
Sopimuksessa ovat mukana neljä pääpuoluetta, joilla on hallussaan enemmän kuin vaadittu kahden kolmasosan äänten enemmistö perustuslakia säätävässä komiteassa. He sopivat mallista, jossa Nepal jaetaan kahdeksaan osavaltioon.
Saavutusta pidetään merkittävänä, sillä puolueet ovat vääntäneet vuosien ajan uudesta perustuslaista, joka on osa vuonna 2006 solmittua, sisällissodan päättänyttä rauhansopimusta. Kiistakysymyksenä on ollut osavaltiomalli, jota vaativat etenkin maan monet etniset vähemmistöt ja alkuperäiskansat.
Sopu ei kuitenkaan välttämättä kestä, sillä sopimuksessa ei eritellä esimerkiksi osavaltioiden rajoja eikä nimiä, kirjoittaa New York Times -lehti. Rajoista päättämään aiotaan perustaa erityinen komitea, ja nimistä säätävät osavaltioiden omat komiteat vasta myöhemmin.
Pienpuolueiden mukaan osavaltioiden nimet ja rajat ovat kuitenkin liian tärkeä asia, jotta niistä olisi voitu jättää päättämättä tässä vaiheessa, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kiitteli kuitenkin lausunnossaan sopua perustuslaista. Hänen mukaansa tulos on erityisen kehuttava, koska se saavutettiin keskellä kevään maanjäristysten jälkeisiä jälleenrakennustöitä.
Huhti- ja toukokuussa iskeneissä järistyksissä kuoli lähes 8 800 ihmistä. Noin 2,8 miljoonan ihmisen arvioidaan tarvitsevan humanitaarista apua.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia